î m p r e u n a   s p r e   A m e r i c a ...
u n   p r o g r a m   j o s   p a l a r i a ™

 

Muntele Rushmore

4 dintre cei mai importanti presedinti ai SUA, sculptati in piatra Monumentul Muntele Rushmore sau Monumentul national Muntele Rushmore, deseori doar Muntele Rushmore, aflat langa orasul Keystone, statul Dakota de Sud, este un monument memorial (care prezinta sintetic primii 150 de ani din istoria Statelor Unite ale Americii prin intermediul unor sculpturi colosale, infatisandu-i pe primii presedinti ai tarii, George Washington (primul), Thomas Jefferson (al treilea), respectiv pe ulteriorii Abraham Lincoln (al 17-lea) si Theodore Roosevelt (al 26-lea).

Sculpturile in granit de circa 18 m inaltime au fost executate direct pe versantul sudic al cunoscutului munte, de catre sculptorul Gutzon Borglum intre 4 octombrie 1927 si 31 octombrie 1941, fiind ajutat de aproximativ 400 muncitori.

Intreaga zona a monumentului se intinde pe 5,17 km² si se gaseste la o altitudine de 1.745 m. Monumentul este ingrijit de Serviciul Parcurilor Nationale, un birou al Departamentului de Interne al Statelor Unite. Un numar de circa doua milioane de turisti il viziteaza anual. Lucrarea a fost intrerupta la data de 31 octombrie 1941, la 14 de ani de la demararea lucrarilor, din cauza intrarii Statelor Unite in cel de la doilea razboi mondial. La putin timp dupa aceea, din lipsa surselor de finantare, lucrarea a fost declarata drept finisata. Ideea unui monument fusese sugerata inca din 1923 insa proiectul a fost aprobat de guvernul statului abia in 1925, in dorinta de a atrage turisti in zona. Proiectul prevedea sculpturi care sa-i prezinte pe cei patru presedinti pana la talie. Practic, s-au realizat numai chipurile presedintilor.

Proiectul de sculptare a Muntelui Rushmore a fost initiat cu scopul de a creste turismul in regiunea montana a statului numita Black Hills. In ciuda dificultatii si periculozitatii realizarii sculpturilor, nu au existat cazuri de decese, desi s-au inregistrat cateva cazuri de raniri.

Fiind un monument cu adevarat spectaculos, el a aparut in diverse filme, spoturi publicitare si diverse spectacole. In cinematografie, aparitia lui cea mai celebra este in secventa de final a filmulului lui Alfred Hitchcock, din 1959.

Vrei in State, sa lucrezi si sa te distrezi? Apeleaza-ne la numarul de telefon 0768313745 sau trimite un SMS la 0768313745 si te vom contacta in cel mai scurt timp posibil!

 
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…