î m p r e u n a   s p r e   A m e r i c a ...
u n   p r o g r a m   j o s   p a l a r i a ™

 

Great Smoky Mountains

Parcul national Great Smoky Mountains incalca liniile culmilor din Muntii Great Smoky, care fac parte din Blue Ridge Mountains, acestia fiind o diviziune a lantului montan Appalachian . Granita dintre Tennessee si Carolina de Nord se intinde la nord-est sud-vest, prin linia centrala din parc. Este cel mai vizitat parc national din Statele Unite. Pe traseul de la Maine in Georgia, de asemenea, Appalachian Trail trece prin centrul parcului. Parcul a fost infiintat de catre Congresul Statelor Unite in 1934 si dedicat oficial presedintelui Franklin Delano Roosevelt in 1940 . Aceasta cuprinde 2108 km ², ceea ce il face unul dintre cele mai mari zone protejate in estul Statelor Unite. Principalele intrari in parc sunt situate pe autostrada US 441 (Newfound Gap Road), in orasele din Gatlinburg, Tennessee, si Cherokee, Carolina de Nord.

Interesant...

Inainte de sosirea colonistilor Europeni, regiunea a fost parte din patria indienienilor Cherokee. Primii imigranti au inceput sa se aseze in acest loc in secolul XVIII si inceputul secolului XIX. In 1830 Presedintele Andrew Jackson a semnat actul de eliminare a tuturor indienilor din zona, incepand procesul care a dus la eliminarea fortata a tuturor triburilor indiene la est de Mississippi River, unde acum se afla Oklahoma. Multi indieni din tribul Cherokee au plecat, dar unii, condusi de razboinicul Tsali, s-au ascuns in zona care este acum Parcul National Great Smoky Mountains. Unii dintre descendentii acestora traiesc acum in rezervatia Qualla, in sudul parcului. Cum colonistii au inceput sa se mute, s-a dezvoltat o mare industrie - o linie de cale ferata, numita Little River Railroad. A fost construita la sfarsitul secolului XIX pentru a transporta lemnul in regiuni indepartate din zona. Serviciul Parcurilor Nationale din SUA a vrut un parc in estul Statelor Unite, dar nu au vrut sa cheltuie bani pentru a crea unul. John D. Rockefeller Jr. a contribuit cu 5 milioane dolari, Guvernul SUA a adaugat 2 milioane dolari, iar cetatenii din Tennessee si Carolina de Nord s-au reunit pentru a construi parcul, bucata cu bucata. Parcul a fost deschis oficial pe 15 iunie 1934. A fost desemnat o Rezervatie Internationala a Biosferei in anul 1976, a fost certificat ca un Patrimoniu Mondial UNESCO in anul 1983 si a devenit o parte din zona de sud a Rezervatiei Biosferei Appalachian in anul 1988.

Parcul National Great Smoky Mountains este o mare atractie turistica a regiunii; peste 9 milioane de excursii ale turistilor au fost inregistrate in 2003, dublu fata de orice alt parc national. Principalele doua centre de intrare a vizitatorilor in interiorul parcului sunt: Centrul vizitatorilor de la Sugarlands, de langa intrarea din Gatlinburg si Centrul de vizitatori Oconaluftee, apropiat de Cherokee, Carolina de Nord, la est de intrare in parc. Parcul are o serie de atractii istorice. Cele mai bine conservate dintre acestea (si cel mai popular) este Cades Cove, o vale cu un numar de cladiri istorice conservate, incluzand cabine, hambare si biserici.Tururi auto-ghidate de masina ofera vizitatorilor o bucatica din modul de viata al triburilor vechi Appalachia. Alte zone istorice in parc sunt: Roaring Fork, Cataloochee, Elkmont si Muzeul Mountain Farm si Mingus Mill din Oconaluftee.

Exista 1368 km de trasee si drumuri neasfaltate in parc pentru drumetii, inclusiv 70 de mile din Traseul Appalachian. Muntele Le Conte este una dintre cele mai frecventate destinatii din parc. Altitudinea maxima este de 2010 m - al treilea varf ca inaltime in parc si, masurata de la baza a celui mai inalt varf, este cel mai inalt munte la est de Raul Mississippi. Pestera sa Alum Trail, care este cel mai des folosit din cele cinci trasee pentru a strabate parcul, ofera multe peisaje si atractii naturale unice, cum ar fi Pestera Alum Bluffs si Arch Rock. Turistii pot petreace o noapte la casuta LeConte, situata in apropierea varfului, care dispune de cabine si camere de inchiriat (cu exceptia sezonului rece). Accesibil numai pentru turisti, acesta este singurul loc privat de cazare disponibil in interiorul parcului. In plus fata de drumetiile pe timp de zi, parcul national ofera oportunitati pentru backpacking si camping, in special prin plasarea de adaposturi de-a lungul traseului Appalachian; si daca va place sa mergeti cu cortul e tocmai bine. Locurile pentru amenajarea cortului sunt de asemenea raspandite pe intreg teritoriul parcului.

Alte activitati

Dupa drumetii si simpla admirare a peisajelor, pescuitul este cea mai populara activitate in parcul national. Apele parcului au o reputatie datoria pastravului, precum si a pescuitului in aceasta regiune. Pastravul de parau sunt pesti nativi din aceste ape, in timp ce speciile de pastrav maro si violet au fost introduse in zona si sunt aprovizionate regulat. Datorita secetei din ultimii ani care a dus la uciderea catorva mii de pesti, acum exista reglementari stricte cu privire la modul de pescuit. Calaritul (oferit de Parcul National pe trasee limitate), mersul pe bicicleta (biciclete disponibile pentru inchiriere fiind oferite de Cades Cove) si scunfundari in apa sunt de asemenea activitati practicate in parc.

Vrei in State, sa lucrezi si sa te distrezi? Apeleaza-ne la numarul de telefon 0768313745 sau trimite un SMS la 0768313745 si te vom contacta in cel mai scurt timp posibil!

 
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…