î m p r e u n a   s p r e   A m e r i c a ...
u n   p r o g r a m   j o s   p a l a r i a ™

 

Parcul National Yosemite

Parcul National Yosemite este un parc national aflat in regiunea central-estica a statului american California, la aproximativ 300 km est de San Francisco. Are suprafata de peste 3.081 km patrati si se intinde de-a lungul versantului vestic al muntilor Sierra Nevada, la locul de intalnire a trei comitate californiene, Madera, Mariposa si Toulumne, relativ aproape de granita statului California cu statul Nevada. Anual, este vizitat de peste trei milioane de turisti, care se deplaseaza mai ales de-a lungul vaii Yousemite, situata in regiunea centrala a parcului. In anul 1984, Yosemite, care cuprinde un masiv stancos impunator din granit, cu paraie cu ape limpezi si cascade, a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Parcul are altitudinea de 400 - 4000 m deasupra nivelului marii, prezentand cinci sisteme ecologice. Aici exista palcuri de arbori sequoia si o flora (3500 specii de plante) si fauna bogata.

Parcul National Yosemite este situat in regiunea centrala a muntilor Sierra Nevada in California, din San Francisco si se poate ajunge in cca. 6 ore cu autoturismul. Pe teritoriul parcului se afla Lacul Mono, rauri si trasee de drumetie (1300 km) numeroase. Cele mai importante ape curgatoare sunt Merced si Toulumne, care curg spre vest prin Valea Centrala Californiana si se varsa in raul San Joaquin.

Roca care predomina in regiunea stancoasa este granitul asociat cu roci mai vechi. Regiunea, in urma cu zece milioane de ani s-a ridicat ca urmare a miscarilor tectonice cu unele inaltimi ca Half Dome. A urmat o inclinare a platoului ceea ce a dus la versanti cu o panta mai lina in vest si mai abrupți spre vest. Ca urmare a proceselor de eroziune a ghetarilor si raurilor au luat nastere canioane adanci si inguste.

Valea Yosemite reprezinta doar 1 % din suprafata parcului, dar acolo se gasesc cei mai multi vizitatori. El Capitan, o proeminenta stanca din granit care vegheaza asupra vaii, este una din cele mai populare destinatii pentru escaladatului stancilor, datorita diverselor rute de catarare si disponibilitatea pentru catarari in tot anul. Domurile din granit ,cum ar fi Sentinel Rock si Half Dome se ridica la 900 respectiv 1,450 metri.

Partea inalta a Parcului Yosemite contine peisaje superbe,cum ar fii: Tuolumne Meadows, Dana Meadows, Clark Range, Cathedral Range si Kuna Crest. Creasta Sierra si Pacific Crest Tail strabat Yosemite, cu portiuni de roca metamorfozata, cum ar fii Mount Dana si Mount Gibbs si portiuni de granit, cum ar fii Mount Conness. Mount Lyell este cel mai inalt punct al parcului.

Parcul are 3 specii de copaci: Sequoia Urias; Mariposa Grove (200 copaci),Tuolumne Grove ( 25 copaci), si Merced Grove (20 copaci). Sequoia uriasa este una din cele mai inalte si longevive specii de copaci. Coast Redwoods care sunt inrudite cu Sequoia Uriasa, traiesc de-a lungul coastei Californiei de Nord si sunt cei mai inalti, iar Basin Bristlecone Pine sunt cei mai vechi. 

Vrei in State, sa lucrezi si sa te distrezi? Apeleaza-ne la numarul de telefon 0768313745 sau trimite un SMS la 0768313745 si te vom contacta in cel mai scurt timp posibil!

 
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…